Advertentie
Over homoseksualiteit

Wat is homoseksueel?
Twee meisjes Een homoseksueel, afgekort homo, is een man die seksueel gericht is op andere mannen. Hij kan verliefd worden op, een relatie hebben en/of seks hebben met een andere man.
Homoseksueel wordt ook wel gebruikt als een verzamelnaam voor homoseksueel, biseksueel en lesbisch.

Homoseksualiteit heeft voor mij de simpele woordenboekbetekenis twee mensen van hetzelfde geslacht die liefde voor elkaar voelen. (Renť, 19 jaar)

Wat is lesbisch?
Een lesbiŽnne is een vrouw die seksueel gericht is op andere vrouwen. Zij kan verliefd worden op, een relatie hebben en/of seks hebben met een andere vrouw.

Wat is biseksueel?
Een biseksueel, afgekort bi, is een man of vrouw die seksueel gericht is op andere mannen en vrouwen. Hij/zij kan verliefd worden op, een relatie hebben en/of seks hebben met een andere man of vrouw.
De meeste biseksuelen hebben of wensen geen homoseksuele en heteroseksuele relatie tegelijkertijd, maar beide opties behoren tot de mogelijkheden.
Soms koestert een biseksueel sterkere gevoelens voor de andere sekse dan voor de eigen sekse, of net andersom.

Homoseksualiteit is gewoon een gegeven van iemand, net als de kleur ogen of het geslacht. (Stefan, 19 jaar)

Is het erfelijk of word je er mee geboren?
Hier zijn verschillende theorieŽn over, die geen van allen wetenschappelijk zijn bewezen. De drie voornaamste stellingen zijn:
- Homoseksualiteit is erfelijk
- Homoseksualiteit ontstaat door omgevingsfactoren
- Homoseksualiteit kan ontstaan door een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren
Uiteraard kunnen wij niet beslissen welke theorie waar is. Er zijn families bekend waarin homoseksualiteit vaak voorkomt, en andere waarin het weinig voorkomt. Wel kunnen wij met zekerheid zeggen dat niemand bewust homoseksueel kan worden!

Hoe weet je of je homo- of biseksueel bent?
Tja, die vraag is niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Of jij wel of niet homo- of biseksueel bent, is een gevoelskwestie en kan niemand anders voor je bepalen.
Je kunt, om te beginnen, je gevoelens nader onderzoeken. Dat doe je door bijvoorbeeld deze vragen aan jezelf te stellen.
- Vind ik sommige meiden en/of jongens aantrekkelijk?
- Word ik opgewonden bij sommige meiden en/of jongens?
- Heb ik seksuele fantasieŽn bij sommige meiden en/of jongens?
- Word ik wel eens verliefd op een meid en/of jongen?
- Kan ik soms dromen van een gave langdurige relatie met een meid en/of jongen?
De antwoorden op deze vragen zijn natuurlijk geen definitief oordeel over jouw geaardheid, maar kun je wel gebruiken als een soort leidraad.

Ik probeerde verliefd te worden op jongens, maar uiteindelijk kom je er dan toch achter dat dat niet lukt.(Anne, 14 jaar)

Ik kwam erachter dat ik op jongens viel doordat ik over ze fantaseerde. Dat ik op ik uitsluitend op jongens viel werd me duidelijk toen ik voor het eerst op een jongen verliefd werd. (Ruben, 15 jaar)

Ik lette vaak op het uiterlijk van jongens... een keer je nek verdraaien als je een jongen ziet lopen om hem daarmee nog zo lang mogelijk te kunnen volgen. (Renť, 19 jaar)

Ik was toen nog best jong toen ik voor het eerst verliefd werd op een meisje en zag niet in dat dat wel eens door mensen gezien kon worden als 'anders'. (Eems, 15 jaar)

Komt homoseksualiteit vaak voor?
Er wordt over het algemeen aangenomen dat zo'n 10% van de mensen homo-of biseksueel is. Met andere woorden: van iedere 10 mensen is er gemiddeld 1 homo- of biseksueel. Je bent dus beslist niet de enige!

Is homoseksualiteit een ziekte?
Homo- en biseksualiteit is geen ziekte. Aangezien zo'n 10% van de mensen homo- of biseksueel is, kunnen wij eerder spreken van een natuurlijke variatie.
Vroeger werd homoseksualiteit gezien als een ziekte. In sommige landen is dit nog steeds zo. Helaas zijn er zelfs landen waarin homoseksualiteit bij de wet verboden is. Ook sommige religies beschouwen homoseksualiteit als een ziekte of een straf van God.
In Nederland en BelgiŽ is discriminatie van homo- en biseksuelen bij de wet verboden en wordt een homoseksuele relatie beschouwd als een volwaardige relatievorm.

IndexVolgende