Advertentie
Over de coming out

Wat is een coming out?
Een coming out (ook wel ''uit de kast komen'' genoemd), wil zeggen dat jij je omgeving inlicht over je homo- of biseksuele gevoelens. Een coming out is niet iets wat per se moet, het is iets wat je kunt doen op een moment dat je er aan toe bent.

Wanneer vertel ik het?
Vertellen dat je homo-, biseksueel of lesbisch bent is voor de meeste mensen niet makkelijk. Daarom is het belangrijk dat je het vertelt als jij je er goed bij voelt. Het is niet nodig het zeker te weten, zover dat al kan, en je hoeft ook geen vriend of vriendin te hebben. Het is moeilijk te zeggen wanneer je het het best kunt vertellen. Eigenlijk geldt dat je het het best kunt vertellen als jij er klaar voor bent en wanneer jij een goed moment gevonden hebt. Dit hangt van je eigen gevoel af. Op het forum kun je lezen hoe verschillende mensen het verteld hebben, en hoe zij voelden dat ze er klaar voor waren. Daar kun je ook vragen stellen over jouw persoonlijke situatie.
Exit
Tussen dat ik verliefd werd op een meisje en dat ik het mijn moeder vertelde zat nauwelijks een maand. (Eems, 15 jaar)

Er wordt nog met regelmaat vreemd over holebi's gesproken, waardoor ik liever nog veilig in de kast blijf. (Roos, 16 jaar)

Hoe vertel ik het?
Er zijn veel mogelijkheden om te vertellen dat je homo-, biseksueel of lesbisch bent. In een gesprek kun je, door vragen te stellen of door te verwijzen naar andere mensen, er achter komen hoe de persoon met wie je praat over homoseksualiteit denkt. Als jij je er goed bij voelt, kun je vertellen over jouw geaardheid. Andere, voor veel mensen makkelijkere, manieren zijn om het te vertellen via de mail, chat of met een brief. Op het forum kun je lezen hoe andere jongeren het verteld hebben, en je kan ideeŽn en steun vragen voor jouw situatie.

Aan wie vertel ik het?
Het is belangrijk om het niet overhaast te vertellen omdat je het idee hebt dat dat moet. Je hoeft helemaal niets te zeggen over je geaardheid als je dat niet wilt. Voor jezelf is het fijn om het te vertellen aan iemand die je kunt vertrouwen en van wie je (bijna) zeker weet dat hij of zij goed zal reageren. Denk hierbij aan een goede vriend of vriendin, je ouders of een vertrouwenspersoon op school. Ook hierbij kun je het best je gevoel volgen.

VorigeIndexVolgende