Advertentie
Over het leven na de comingout

Wat moet ik nu doen?
In principe hoef je helemaal niets te doen. Het beste is om de reacties van andere mensen gewoon over je heen te laten komen. Soms reageert iemand minder goed. Als het om iemand gaat met wie je echt een band hebt, kun je proberen om "voorlichting" te geven. Sommige negatieve reacties komen voort uit onwetendheid!
Sommige mensen ontwijken het onderwerp homoseksualiteit nadat je ze verteld hebt zelf homo- of biseksueel te zijn. Dit wil heus niet altijd zeggen dat ze er problemen mee hebben. Het kan ook heel goed zijn dat ze niet goed weten of ze er wel of juist niet over moeten praten.
Snijd zelf het onderwerp aan als je erover wilt praten, zodat ze weten dat ze er gerust over mogen beginnen en dat jij dat zelfs fijn vindt.
Voor de rest geldt alleen: geniet van het leven en ga op je gevoel af!

Waar kan ik hulp krijgen?
Het kan zijn dat je het gevoel krijgt dat je wilt praten met andere homo-en biseksuelen. Of je zit een beetje "vast" in je coming out. Of je wordt gediscrimineerd vanwege je geaardheid. In dit geval kun je terecht bij verschillende organisaties:
Bij het COC zijn gespreksgroepen waar je andere jongeren kunt ontmoeten, met wie je kunt praten over alles rondom homo- en biseksualiteit.
Dit is ook mogelijk bij Stichting De Kringen. Hier worden gespreksgroepen gehouden bij iemand thuis. De groepen bestaan uit ongeveer tien mensen.
Je kunt ook op internet gaan zoeken naar sites die over homoseksualteit en coming out gaan. Kijk hiervoor bij onze links.

Wat is er veranderd door mijn coming out?
Door je coming out verander je niet. Je bent dus nog steeds dezelfde persoon. Het enige wat veranderd is, is dat je nu open kan zijn naar je vrienden en/of ouders over je geaardheid. Veel mensen voelen zich vrijer na hun coming out. Ze hebben het gevoel dat ze meer zichzelf kunnen zijn. Maar de wereld staat niet stil na je coming out en je zult al snel merken dat het leven gewoon doorgaat.
Soms kun ja na je coming out het gevoel krijgen dat je er toch niet goed aan hebt gedaan. Of je weet nog niet zo goed hoe het nu allemaal verder gaat. Soms voelt het nog onzeker voor je. Maar als je ouders of vrienden goed gereageerd hebben, kun je het er gewoon over hebben, ook al voelt dit soms moeilijk voor je.
Soms heb je het je ouders en je vrienden verteld, maar durf je nog niet gelijk open te zijn op school of op je werk. Of andersom. Dat kan soms een rotgevoel opleveren. Alsof je gedeeltelijk uit de kast bent. Toch heb je op dat moment al een grote stap gezet. Sommigen weten het immers al van jou. Als je die eerste stap hebt gezet, is het meestal niet heel moeilijk om ook anderen 'in te lichten' Maar natuurlijk doe je dat alleen als jij dat wilt, op een moment dat jij uitkiest.

VorigeIndexVolgende