Advertentie
Over discriminatie en negatieve reacties

Wat te doen bij negatieve reacties?
Als mensen negatief reageren als jij ze vertelt dat je homoseksueel of bi bent, vind je dat normaal gesproken niet leuk. Leg dat aan die mensen uit. Veel mensen die er vervelend over doen, doen dat omdat ze zich geen houding weten te geven. Als jij wilt dat het contact weer wordt zoals het eerder was, kun je proberen om er met hen over te praten. Vraag ze waarom ze er problemen mee hebben, als ze dan met serieuze antwoorden komen, kun je verder praten. Misschien zeggen ze dan dat ze bang zijn dat je hen 'bespringt', verliefd wordt op hen. Probeer met gesprekken hierover hen te laten zien dat hun vrees ongegrond is. Voor de rest geldt dat je je er het beste niet teveel van aan kan trekken, jij kunt er immers niks aan doen dat zij zo erover denken.

Ik word gepest met mijn geaardheid, wat nu?
Lopend stelletje Als je incidenteel wordt gepest, probeer het dan zoveel mogelijk te negeren. Blijf gewoon jezelf en schenk er niet te veel aandacht aan.
Gebeurt het vaak, gaat het je echt dwars zitten of neemt het ernstige vormen aan, waarschuw dan de directie/klasdocent van de school/vereniging/werk. Alleen zo kunnen die er iets aan doen, want vaak hebben ze niet eens in de gaten dat jij wordt gepest! De school zou eventueel kunnen zorgen voor voorlichting over homoseksualiteit, of de pesters persoonlijk aanpakken.
Doet je school niets? Neem dan contact op met het COC of het LAKS. Zij kunnen je vast wel verder helpen.

Hoe moet ik reageren op discriminerende opmerkingen?
Soms denken mensen dat ze heel grappig zijn en weten ze niet eens dat jij je gekwetst voelt door wat zij zeggen. Leg uit dat je dat niet leuk vindt. Je kunt er ook voor kiezen om degenen die de opmerkingen maken, te negeren, of geef een gevat antwoord.
Mensen die je op straat tegen komt en die je niet kent, kun je maar beter negeren.

VorigeIndexVolgende