Advertentie
Voor ouders/docenten

Mijn zoon/dochter is homo/biseksueel. Wat moet ik doen?
De ontdekking van je geaardheid is meestal een proces wat tijd nodig heeft. Een kind dat tegenover zijn ouders verklaart dat het homo- of biseksueel is, zit meestal al een tijdje in dat proces, terwijl het voor jou misschien totaal onverwacht komt. Onthoud dat iemand nooit zomaar vertelt dat het homo- of biseksueel is. Hij of zij heeft daar meestal lang over nagedacht en sommige pubers vinden het heel moeilijk om het te vertellen aan hun ouders.
Probeer dus ten allen tijde rustig te reageren en open te communiceren. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust aan je kind. Homoseksualiteit hoeft helemaal geen probleem te zijn, mits het kind het gevoel heeft dat het geaccepteerd wordt zoals het is.

Ik vermoed dat mijn kind homo/biseksueel is. Moet ik hem/haar daarmee confronteren?
Niet direct. Vertrouw erop dat je kind zelf wel naar je toe komt, als het iets aan je wil vertellen. Belangrijk is dat je kind het gevoel krijgt dat het dit soort dingen aan je kwijt kan. Probeer dus openheid te creŽren. De rest kun je beter aan hem/haar over laten.
School
Er is een leerling van het zelfde geslacht verliefd op mij. Wat moet ik doen?
Het zelfde als wat je zou doen als er een leerling van het andere geslacht verliefd op je is: probeer begrip te tonen, zonder valse hoop te wekken. Onthoud dat de leerling er niets aan kan doen dat hij/zij verliefd is en er vaak zelf ook moeite mee heeft.

Ik vermoed dat een van mijn leerlingen homoseksueel is. Moet ik iets doen?
Liever niet, dat kan te confronterend of bedreigend zijn. Als de leerling er zelf aan toe is om over zijn/haar seksuele geaardheid te praten, zal hij/zij ook zelf kiezen met wie hij/zij die gesprekken wil voeren. Het is niet verstandig om te proberen het eruit te trekken. Als je denkt dat het wel nodig is om het te bespreken in het belang van de leerling (bijv. in verband met pesterijen), is het beter om in het algemeen aan te geven dat als hij/zij ergens mee zit, hij/zij bij u terecht kan. Als die behoefte bestaat, zullen ze er dan vanzelf mee komen.

Bestaat er materiaal om voorlichting te geven in de klas?
Bij het COC kun je altijd informatie opvragen over homoseksualiteit en aanverwante onderwerpen. Het COC verzorgt ook algemene voorlichting over homoseksualiteit, op bijvoorbeeld scholen en verenigingen. Meer informatie kun je vinden op de site van het COC.

VorigeIndexVolgende