Advertentie
Over seks (uitgebreid)

Algemeen

Hoe moet je vrijen?
Er zijn geen regels over hoe te vrijen. Behalve dan dat je alleen moet doen wat jullie allebei willen. Vrij alleen met iemand als je dat echt wilt, en doe tijdens het vrijen ook alleen dingen die je echt wilt. Laat je nooit overhalen om iets te doen wat je niet wilt, of waar je ook maar een klein beetje over twijfelt. Vrijen moet fijn zijn, zowel voor de ander als voor jou.

Wat als ik nog weinig tot geen ervaring heb?
Door te experimenteren leer je elkaar op seksueel gebied kennen. Vind het dus niet erg als sommige dingen onhandig gaan. Vertel het je vriend of vriendin ook gewoon als je weinig tot geen ervaring hebt en wil het niet gelijk ‘perfect' doen. Doe te allen tijde rustig aan. Probeer te genieten van de seks in plaats van alleen maar bezig te zijn met de handelingen die je zou moeten doen. Bouw het zo rustig op. Geef wel goed aan als je iets niet wilt doen, of iets niet prettig vindt. Het is geen schande om zoiets gewoon te zeggen. Nee is nee. Hou ook meteen op als je partner aangeeft dat hij of zij iets niet prettig vindt.

Waar haal ik goede anaalcondooms, beflapjes en glijmiddel?
Bij sommige drogisterijen, en bij veel COC-afdelingen, worden (ook) condooms verkocht die voor anaal gebruik zijn. Zeg er bij de drogist wel duidelijk bij dat het voor anaal gebruik is, anders krijg je misschien ongeschikte condooms.
Een goede sekswinkel heeft goede anaalcondooms en beflapjes op voorraad. Daarnaast verkoopt een sekswinkel vrij veel soorten glijmiddelen. Wees niet bang om daar naar binnen te stappen, die mensen die daar werken zullen niet vreemd opkijken en je hoeft je ook niet te schamen. Als die drempel toch te groot is, dan kun je ook condooms, beflapjes en glijmiddel via internet bestellen.
Apotheken verkopen glijmiddel op waterbasis, en sommige ook anaalcondooms. Maar laat je niets wijsmaken en wees er zeker van dat het om anaalcondooms gaat.
Overigens claimt Durex dat al haar condooms ook voor anaal gebruik geschikt zijn. Wij raden je desondanks aan om ALTIJD extra sterke condooms te gebruiken, met voldoende glijmiddel.

Vrouw-vrouw

Wat kan je allemaal doen als je met een vrouw vrijt?
Zowat alles wat jij en je partner bij het vrijen leuk vinden. Zo kun je kussen, strelen, likken, beffen, vingeren enzovoort.

Hoe vrij ik veilig met een meisje?
Je hebt HIV-veilig vrijen en SOA-veilig vrijen. Met een meisje vrij je HIV-veilig als je geen bloed-bloed contact hebt, je bij het bevredigen van je partner en jezelf zorgt dat je geen slijm van vagina of menstruatiebloed overbrengt van de één naar de slijmvliezen van de ander en je bij het gebruik van seksspeeltjes zorgt voor hetzelfde als bij masturberen.
SOA-veilig vrijen is niet mogelijk. Sommige SOA kan je namelijk niet aan de buitenkant ontdekken. Maar je benadert SOA-veilig vrijen als je HIV-veilig vrijt, je niet zonder speciaal beflapje beft (als beflapje kan je ook een open geknipte condoom gebruiken). Dit geldt ook als er geen menstruatie is.
Om de kans op SOA te verminderen kun je beter niet aan de kont van de ander likken en ook beter niet rondom de schaamstreek als daar wondjes en/of zweertjes zitten.

Man-man

Wat kan je allemaal doen als je met een man vrijt?
Zowat alles wat jij en je partner bij het vrijen leuk vinden. Zo kun je kussen, strelen, likken, pijpen, neuken enzovoort.

Hoe vrij ik veilig met een jongen?
Met een jongen vrij je HIV-veilig als je geen bloed-bloed contact, geen bloed-sperma contact hebt (sperma van de ander op een wondje van jou is link).
Ook moet je hiervoor altijd met een speciale anaalcondoom neuken, zorgen dat je geen sperma en/of bloed van de ander in je mond of kont krijgt (voorvocht in je mond is niet erg) en je seksspeeltjes niet door anderen laten gebruiken.
Het is 't beste dat je de ander niet klaar laat komen in jouw kont (of andersom). Mocht het condoom namelijk toch een beetje zijn gescheurd, dan is er in ieder geval geen sperma in de kont gekomen.

SOA-veilig vrijen is niet mogelijk, maar je benadert SOA-veilig vrijen als je HIV-veilig vrijt, niet zonder speciale pijpcondoom pijpt. Ook kun je beter niet aan de kont van de ander likken, en ook beter niet rondom de schaamstreek als daar wondjes en/of zweertjes zitten.

Hoe moet ik een condoom gebruiken?
Gebruik alleen condooms die speciaal gemaakt zijn voor anaal seksueel verkeer (de zogenaamde ‘homocondooms') in combinatie met glijmiddel op waterbasis.
Zorg bij het uitpakken van een condoom dat je het niet met je nagels of iets dergelijks beschadigt en zorg, als het condoom geen reservoir heeft, dat je het condoom bij het om doen aan de voorkant wat dicht knijpt zodat hier ruimte is om het sperma in op te vangen. Doe ook nooit twee condooms over elkaar. Door de wrijving scheuren deze dan heel gemakkelijk.

Hoe moet ik glijmiddel gebruiken en waar moet ik op letten?
Gebruik te allen tijde glijmiddel op waterbasis. Anders kan het condoom aangetast worden en scheuren tijdens het neuken. Gebruik daarom ook veel glijmiddel, anders scheurt het condoom alsnog door de wrijving. Het is belangrijk om zowel de anus als het condoom (als die al om de stijve penis zit) met glijmiddel in te smeren.
Als het glijmiddel bij jou schrijnt, dan heb je voor jou geen goed glijmiddel, het hoort namelijk niet te schrijnen.

Waarom speciale condooms?
Vroeger liet de kwaliteit van condooms nog wel eens te wensen over. Men had nogal eens last van scheuren of lekken. Verbeterde productiemethoden en scherpe controles maken condooms tegenwoordig echter tot een goed en betrouwbaar beschermmiddel tegen HIV en andere SOA. Voor anaal neuken zijn er extra sterke condooms op de markt. Dit vanwege de grotere wrijving waar het condoom tegen moet kunnen.
Let op: de meeste "funcondooms" zijn niet veilig. Gebruik die dus nooit om te neuken!

VorigeIndex