Advertentie
Review

ComingOut.nl bekeek en beoordeelde deze films vast voor je:


Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord: Summer Storm. Toch willen we aan deze film graag nog extra aandacht besteden, want sinds half januari is Summer Storm op DVD verkrijgbaar en wel met Nederlandse ondertiteling! En laten we wel wezen: dat is toch wel een mooi beetje beter te volgen dan het dialect Duits waarin de film gesproken is!

Met dank aan Homescreen / Stichting Cinemien, hebben wij een exemplaar ontvangen voor een review en die zit je nu te lezen


Algemeen
Eerst maar de adviezen van de dames en heren van de Kijkwijzer:

Goed we zijn geen kinderen tot zes jaar meer, dus dat zal geen problemen geven, toch? Dan de overige twee; ik vraag me af of ik er serieus over in detail zal gaan treden, want hiermee heb ik mijn mening al reeds verraden. Dat geweld komt neer op een afstandsshot van een groep mensen die elkaar in de haren vliegen en wat betreft het grove taalgebruik: als iedere film zo netjes was als deze, dan hadden we die kijkwijzer niet nodig. Feitelijk geldt dat zeker voor het geweld, aangezien het tegenwoordig al "normaal is" dat er geschoten wordt, maar al wat hier geschoten wordt; geen kogels.

Summer Storm is in het Duits gesproken, maar zoals gezegd nu in het Nederlands ondertiteld. De film is zeer goed te volgen, zolang je niet het Duits naar het Nederlands vertaalt en tegelijkertijd de Nederlandse ondertiteling meeleest

Nu nog een mooie categorie om deze film te benoemen. In een woord gaat dat niet lukken, maar comedy en drama beschrijven het an sich vrij goed. Summer Storm bezorgt je een goed gevoel en er valt geregeld wat te lachen (vooral de uitgedaagde homofobie van Schorsi is lachwekkend), maar je ziet ook een klein persoonlijk drama afspelen in Tobi's hoofd. Sommige stukken zijn zo mooi verfilmd, dat je je moeiteloos in kunt leven in de hoofdrolspeler.


Waar gaat het dan over?

Een groep tieners van een roeivereniging, is al weken aan het trainen voor een roeikamp.
De groep bestaat uit een team van jongens en een team van meiden. De jongens worden aangevoerd door hoofdrolspeler Tobi. De beste vriend van Tobi, Achim, roeit mee in het team. Ze zijn al jaren onafscheidelijk van elkaar.

Langzamerhand echter, begint Tobi moeite te krijgen met de relatie tussen Achim en zijn vriendin (Sandra). Zijn angst dat ze uit elkaar beginnen te groeien, wordt bewaarheid.
Achim ziet dat echter niet, want hij ziet dat Tobi zijn eigen "vriendin" heeft: Anke. Van lieverlee ontstaan hier misverstanden door en dat wordt alleen maar erger als ze op roeikamp gaan, want de beide vriendinnen zitten in het damesteam!

Het feit dat het andere damesteam uit Berlijn laat afweten en vervangen is door roeivereniging Queerschlag (jaja een homo roeivereniging ja), maakt de zaken er uiteraard niet gemakkelijker op. Homofobie steekt de kop op en Tobi komt erachter waarom hij niet zo bezig is met Anke, als dat Achim wel van hem denkt... Als Tobi dan steeds meer door begint te krijgen dat Achim leuk is en hij eigenlijk een beetje jaloers op hem begint te worden, lopen de spanningen steeds meer op...

Alle homofobieen en spanningen tussen de sexen, ontaarden uiteindelijk in een confrontatie; een grote storm. Een storm die alle spanningen uiteindelijk wegneemt; verfrissend als een zomerstorm.


Tja en wie de wedstrijd nou uiteindelijk wint? Als je dat wilt weten, zul je zelf moeten kijken Laten we het erop houden dat de grootste homofoob er behoorlijk de balen over had, omdat hij er zelf een handje in had.

En Tobi en Achim? Wat denk je zelf?Conclusie

Wat mij betreft is Summer Storm niet voor niets bejubeld in de pers: een klein meesterstuk! De meesten van ons zullen zich, in ieder geval deesl, in de hoofdrolspelers herkennen en voor de verandering is het stuk niet zwaarmoedig. Feitelijk is het de makers gelukt om een goede balans te vinden tussen realitiet, verwarring, verdriet, spanning, teamgeest, competitie, spanning tussen de sexen onderling, homofobie en onbekendheid die onbemind maakt. Hoewel dat laatste uiteindelijk niet meer van toepassing is

De makers (regiseur, maar vooral ook de acteurs) hebben een waarheidsgetrouw en op sommige momenten zeker een tedere film neer gezet. Zelfs de "stunteligheid" van de hoofdpersonen in hun eerste schreden op zoek naar liefde en elkaar, is heel mooi en natuurgetrouw uitgewerkt.

"Eind goed al goed" of "feeling good" movie is hier best op van toepassing


Echt een aanrader dus!


Marc, 30 januari 2006Aanbieding

De DVD met Nederlandse ondertiteling is in de winkel zondermeer te koop. Je weet wel: bij de betere boekhandels. Maar... momenteel is de DVD zelfs in de aanbieding bij boekhandel Vrolijk, alwaar je de DVD zelfs per post kunt laten bezorgen, als je dat wilt. Scheelt toch weerEen paar quotes van een ComingOut in een vreemde situatie

Tobi: [Anke probeert hem te verleiden, maar hij onderbreekt haar] S-sorry, ik kan het niet.
Anke: Tobi, wat is er? Doe ik het verkeerd?
Tobi: Nee.
[pauzes]
Tobi: Ik ben verliefd.
Anke: Op wie? Ken ik haar?
Tobi: Nee. Ik bedoel, ja. Ik bedoel, nee.
Anke: Toch niet op Sandra, he?
Anke: Dat geloof ik niet.
[pauzes]
Tobi: Niet op een meisje.
Anke: [geschokt, bijna fluisterend] Achim?

Typisch hoe men dan toch altijd de vinger in een keer op de zere plek kan leggen he...Links

Trailer
IMDB link
Website van Summer Storm
Met dank aan: Homescreen / Stichting Cinemien


ComingOut.nl heeft recent een recensie exemplaar van de film "La mala educacion" ontvangen, die sinds april 2005 in de winkels ligt. Hieronder vind je een review van deze film, zodat je van tevoren weet wat je koopt.


Algemeen
De adviezen:

Het seks gedeelte valt overigens ontzettend mee (of tegen zo je wilt ;)); het is suggestief en duidelijk wat bedoeld wordt, maar er is verder niets expliciets te zien, dus laat die waarschuwing je niet afschrikken.

De film is in het Spaans, maar Nederlands ondertiteld en goed te volgen. Wel moet je er goed wakker voor zijn en er niet vanuit gaan dat je een dertien in een dozijn komedie te pakken hebt. De film neigt meer naar een drama, maar is erg intrigerend en boeit je, door alle verwikkelingen, tot het eind (waarbij je waarschijnlijk ineens allemaal lampjes gaan branden, als je de film een tweede keer bekijkt).


Waar gaat het dan over?

In het kantoor van een regisseur (Enrique), die op dat moment naarstig op zoek is naar een verhaal voor een nieuwe film, komt een man binnen die beweert de jeugdliefde (Ignacio) van Enrique te zijn. Ignacio overhandigt Enrique een script dat hij geschreven heeft en dat handelt over hun gezamenlijke jeugd op een christelijke kostschool.

In eerste instantie ziet Enrique niets in het script en hij wimpelt Ignacio af. Als hij later echter het hele script doorgenomen heeft, raakt hij enthousiast en besluit om alsnog dit verhaal te gaan verfilmen, ge´ntrigeerd als hij is door Ignacio en hun beider verleden. Maar is deze man wel wie hij zegt te zijn...?

De voorbereidingen en opnames starten en Ignacio bedingt dat hij zichzelf (als Zahara) in de film mag spelen. Onderwijl gaat Enrique op onderzoek uit, aangezien hij twijfelt aan de identiteit van de man die zich voor Ignacio uitgeeft. Hij komt via via uiteindelijk bij diens moeder terecht en komt er zo achter hoe alles in elkaar steekt...

De verfilming van het script toont het verdere verloop van het leven van Ignacio. Hoe hij echter stierf, blijft onduidelijk voor Enrique en dus schrijft hijzelf het einde van de film. Net nadat dit verfilmd is, echter, stapt er een vreemde man de set op. Het blijkt het voormalige schoolhoofd te zijn die nu onder de naam Berenguer door het leven gaat. Uiteraard wil Enrique hem zo snel mogelijk de deur uitwerken, totdat blijkt dat deze man het daadwerkelijk einde van Ignacio kent...

Als hij dat begint te vertellen, ontvouwt zich een totaal ander beeld van Ignacio, maar een nog indringender beeld van de man die Enrique mentaal probeerde te penetreren...


Conclusie

Het slot van de film vormt een deels treurig, maar ontzettend intrigerend geheel. Het is zodanig verfilmd dat je je volledig in kunt leven in de tweestrijd die in Enrique's hart ontstaat. Zelfs als de ware aard van Ignacio naar boven komt, kun je niet anders dan blijven kijken om het gehele mysterie te ontrafelen.

De film laat je aan het eind achter met de antwoorden op de meest prangende vragen, maar voordat het een en ander goed helder is, ben je al wel even verder...


Al met al zeker een aanrader.Marc, 23 maart 2005